• Crime Desk

Zijn naam stond op een kogel

Na een leven vol geweld, drugsgebruik, hooliganisme en draaideurcriminalteit kwam op donderdag 4 maart een einde aan het leven van Martin van de Pol (56), beter bekend als “Polletje.” Het gebeurde juist in een periode dat het wat rustiger leek rond de beruchte Ajax-hooligan, die behalve crimineel ook nog vader was. Had de zorg voor zijn 7-jarige dochtertje hem veranderd?

Het is een optie die door velen in twijfel wordt getrokken. Want dat je een tijdje wat minder van Polletje hoorde wilde nog niet zeggen dat er niets speelde. Wat dat betreft spreekt de wijze waarop hij onlangs het leven uit werd geschoten boekdelen. De schutter moest hem, al dan niet in opdracht, écht hebben. Op woensdag 3 maart had de vermoedelijke dader al bij het schooltje van Polletje’s dochter aan de Alexander Dumaslaan in Amsterdam-Zuidoost rondgehangen. Dat was rond 14.00 uur geweest, het tijdstip waarop het meisje door haar vader zou worden opgehaald. Maar in plaats van Polletje kwam iemand anders het kind oppikken.


Een dag later was het dus wel raak. Zelfde locatie, 14.10 uur. Martin van den Pol had geen schijn van kans toen hij van dichtbij onder vuur werd genomen en stierf ter plekke. Het gebeurde voor de ogen van zijn dochtertje, maar dat was voor de schutter geen enkele beletsel geweest. Een keiharde afrekening. Deze klus moest hoe dan ook worden geklaard. Maar waarom? Een spook uit het verleden? Of had hij recent de verkeerde tegen zich in het harnas gejaagd?


Van de schutter is vooralsnog alleen bekend dat hij ongeveer 1.85 meter lang is, een getinte huidskleur heeft en donkere kleding droeg. Daar lopen er meer van rond in Amsterdam en omgeving. De recherche zal het dus van andere tips moeten hebben en is daarom nog altijd hard op zoek naar extra informatie.


Weet je iets over deze moord en wil je daarover in vertrouwen met Crime Desk praten? Stuur dan een mailtje naar tips@crimedesk.nl