• Crime Desk

Wereldwijd gezochte drugsbaas Tse Chi Lop vond zijn Waterloo op Schiphol

Hij zou zomaar model kunnen staan voor een volgende Netflix-serie; Tse Chi Lop is de naam. Stinkend rijk, machtig en tot aan zijn nek in de drugs. Liefhebber van casino’s, grote feesten en eigenaar van een privéjet. Leidt met harde hand een drugsorganisatie met de omvang van bekende misdaadsyndicaten als El Chapo en Sinaloa. Of beter gezegd: leidde. Want vorige week vond de meest gezochte drugsbaas Chi Lop zijn Waterloo op Schiphol, waar een door internationale opsporingsinstanties opgezette val genadeloos voor hem dichtklapte.

Vooral downunder is de arrestatie met gejuich ontvangen. Met een geschatte jaaromzet van 18 miljard euro overspoelde Tse Chi Lop – een Canadees van Chinese komaf - sinds 2008 de Australische drugsmarkt met duizelingwekkende partijen heroïne en methamfetamine. De angst dat de verslaving tot in alle lagen van de bevolking om zich heen zou grijpen groeide met de dag. Het was dan ook niet toevallig dat met name de autoriteiten in Australië de strijd aangingen met de organisatie van Chi Lop. Vooral meth werd als een grote bedreiging gezien. Daarvan is bekend dat het megaverslavend is en relatief eenvoudig te produceren. Er hoeven geen planten te worden geoogst, de grondstoffen kunnen op grote schaal worden “besteld” in China en de laboratoriums zijn makkelijk op te zetten en eventueel snel te verplaatsen. Bij de jacht op Chi Lop werkte Australië in alle stilte samen met andere landen, met een sleutelrol voor Nederland.


Het onderzoek wees uit dat de Chinese “El Chapo” voor het witwassen en investeren van de astronomische opbrengsten kon beschikken over een uitgebreid netwerk, waarin zelfs namen van hooggeplaatste figuren uit de bovenwereld opdoken. Verder bleken politie- en veiligheidsdiensten in heel Azië te zijn omgekocht en claimde de Chinees de Aziatische gokstad Macau “helemaal in zijn zak” te hebben. Zijn geweldstak werd gevormd door Chinese triades en motorclubs als de Hells Angels. En voor zijn persoonlijke begeleiding kon Tse Chi Lop rekenen op een legertje goed getrainde kickboksers, die geen moment van zijn zijde weken.


Maar op zaterdag 23 januari konden zijn kleerkasten niets voor hem doen. Tijdens een tussenlanding op Schiphol – Chi Lop vloog van Taipei naar Canada – werd hij opgewacht door een team van de Koninklijke Marechaussee. Met het metalen geratel van een setje handboeien eindigde de reis van de drugsbaas en misschien ook wel van zijn carrière. De Australische autoriteiten hebben inmiddels om zijn uitlevering gevraagd, maar hoe lang dat op zich zal laten wachten is niet duidelijk. Chi Lop heeft juridisch het recht om zich tegen de uitlevering te verzetten.


Crime Desk heeft de exclusieve beelden van de arrestatie van de Canadees. Deze zijn vanavond te zien op RTL5. De uitzending begint om 20.30 uur.