• Crime Desk

Wat maakte huismoeder Sandra H. tot een moordenares?

Het nieuws over de moord op Ichelle van de Velde (29) uit Oostburg, wier lichaam dinsdag in een kanaal bij Sluis werd gevonden, is in haar woonplaats hard aangekomen. Nadat de Zeeuwse half december als vermist was opgegeven leefde iedereen mee met de familie. In eerste instantie leek de politie nog uit te gaan van een vrijwillige vermissing of een persoonlijk drama, maar met het verstrijken van de tijd kwam de mogelijkheid van een misdrijf steeds nadrukkelijker naar voren. Dat werd eens temeer duidelijk toen specialisten van de Forensische Opsporing (de “witte pakken”) in januari Ichelle’s woning en haar naaiatelier “Pins & Needles” aan een grondig onderzoek onderwierpen.


Niet lang na dit onderzoek hield de recherche de 44-jarige uit Vlaanderen afkomstige Sandra H. aan, moeder van meerdere jonge kinderen en “vriendin” van Ichelle. De vrouw woonde nog maar kort met haar gezin in het Zeeuws-Vlaamse Aardenburg en had een winkeltje in dezelfde straat als Pins & Needles. Naar verluidt had de recherche in Ichelle’s woning iets gevonden dat wees op de mogelijke betrokkenheid van Sandra H. Tijdens een sporenonderzoek in het winkeltje van de Vlaamse werden verontrustende aanwijzingen gevonden. Volgens de politie viel eruit op te maken dat de kans dat Ichelle nog leefde “zeer klein” was. Op deze bekendmaking volgde het nieuws dat er gezocht werd in en rond een kanaal bij Sluis, een plaatsje op zo’n 10 kilometer van Oostburg. Het was daar waar het lichaam van Ichelle werd gevonden.


Voor de familie uiteraard een flinke dreun. Maar daar staat tegenover dat hen de marteling van een maanden- of jarenlange onzekerheid bespaard


is gebleven. De familie van Herman Ploegstra uit het naburige dorp IJzendijke kan daarover meepraten. Die verkeert al sinds 2010 in grote onzekerheid over het lot van de vermiste kraanmachinist en wacht – hoe wrang het ook klinkt – met smart op het bericht dat Herman is gevonden. Liever dát dan nooit te weten komen wat er is gebeurd.


Volgens de politie is in de zaak van Ichelle de aangehouden Sandra H. voorlopig de enige verdachte. De grote vraag is natuurlijk wat haar motief is geweest. Daarover doen in Oostburg de nodige geruchten de ronde. Feit is in ieder geval dat de enigszins naïeve Ichelle verzeild is geraakt in een ongezonde vriendschap die haar uiteindelijk fataal is geworden.

Ichelle van de Velde.