• Crime Desk

Waarom is de moordenaar van Safhinaz vrij?

Het is 15 januari 2015 als de 24-jarige, uit Nederland afkomstige Safhinaz Zerrouy wordt vermoord. Haar Koerdische echtgenoot Rafi schiet haar voor de ogen van hun drie kinderen met een kalashnikov door het hoofd. Rafi en Safhinaz waren meer dan 10 jaar samen en woonden geruime tijd in Drachten.

Na de moord slaat Rafi op de vlucht. De Irakese politie weet hem echter op te sporen en de Koerd draait voor 10 jaar de gevangenis in. Voor Safhinaz’ moeder Dina Meijer is de zaak daarmee nog niet afgedaan. Want wat moet er met de kinderen gebeuren? Zijn ze niet beter af in Nederland?


In de zomer van 2020 komt Dina erachter dat de moordenaar van haar dochter veel eerder dan verwacht op vrije voeten is. “Ik opende Facebook en ik zag ineens dat Rafi vrij is en wordt verwelkomd door zijn broers”, zo meldt Dina aan John, met wie ze voor het programma ‘Vermoord In Het Buitenland’ al eens naar Irak was gereisd. Met een speciaal konvooi bezochten ze toen de gevangenis waar Rafi zijn straf op dat moment uitzat. Maar die straf duurde dus korter dan Dina had verwacht.


Vanavond in uitzending 2 van Crime Desk is te zien hoe John van den Heuvel en zijn team samen met Dina opnieuw afreizen naar Irak om te onderzoeken hoe het kan dat Rafi al vrij is. En ook wil Dina met eigen ogen zien hoe het met haar kleinkinderen gaat.