• Crime Desk

Voortvluchtige Gerel Palm bij verstek veroordeeld tot 20 jaar

De rechtbank in Den Bosch heeft de 38-jarige veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor een poging tot moord op twee mannen, in december 2016. Daarmee volgt de rechtbank de eis van het officier van justitie. De zaak werd twee weken geleden bij verstek, dus zonder aanwezigheid van de verdachte behandeld. Palm is namelijk sinds zijn ontsnapping in 2017 uit de gevangenis van Paramaribo voortvluchtig.


Gerel Palm is nog altijd voortvluchtig.

De slachtoffers, Eduardo P. en Shernon B., werden op 10 december 2016 beschoten en voor dood achtergelaten langs een weg in het Zuid-Hollandse Noordeloos. De mannen dachten dat ze met Palm een paar drugscontainers zouden gaan leeghalen. Tijdens de rit stopte Palm en vuurde hij plotseling meerdere schoten af op de slachtoffers. Eduardo P. zei tijdens de rechtszaak geen idee te hebben waarom Palm het op hen had gemunt. Hij zag Palm als een vriend en kende hem al uit de tijd dat ze samen met Ridouan Taghi deel uitmaakten van de jeugdbende Bad Boys. “Hij voelde als familie, ik at bij zijn moeder”, aldus P.


Beide slachtoffers kwamen bijzonder goed weg, maar hebben tot op de dag van vandaag lichamelijke en psychische klachten. Shernon B. was niet bij de rechtszaak aanwezig, hij verblijft in het buitenland. Eduardo P. raakte een oog kwijt en liep gehoorschade op. Verder scheurden zijn milt en een nier en brak hij twee ribben en zijn borstbeen. Ook liep P. breuken in de schedel en ruggengraat op.


Gerel Palm is veroordeeld tot 20 jaar cel.

Van Palm wordt gezegd dat hij een ’hitman’ was van crimineel Ridouan Taghi. Ook wordt hij gelinkt aan de moord op Spyshop-medewerker Ronald Bakker in 2015, maar voor die zaak stond hij nog niet terecht. Het onderzoek naar deze moord maakt deel uit van het grote liquidatieproces Marengo, waarin Taghi de hoofdverdachte is.


Volgens het OM was de dubbele moordaanslag door Palm “minutieus en doelbewust voorbereid.” De zaak werd bij verstek behandeld “omdat het niet zo kan zijn dat een verdachte niet wordt berecht zolang hij op de vlucht is voor politie en justitie.”


Gerel Palm is sinds de schietpartij in Noordeloos op de vlucht. Begin 2017 werd hij aangehouden in Paramaribo, maar door een spectaculaire ontsnapping twee weken later waarbij hij een bewaker een pistool tegen het hoofd zette, kwam hij weer op vrije voeten. Er restte de rechtbank dus niets anders dan de strafzaak zonder zijn aanwezigheid door te laten gaan.