• Crime Desk

Voormalig verslavingsgoeroe Keith Bakker voor jaren de cel in

Voormalig verslavingsgoeroe Keith Bakker, over wie Crime Desk onlangs een reportage uitzond, moet vier en een half jaar de gevangenis in voor het verkrachten van een minderjarig meisje. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had ook tbs met dwangverpleging geëist, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

De 60-jarige Bakker was zelf bij de uitspraak aanwezig, zo schrijft rechtbankverslaggever Saskia Belleman (De Telegraaf en Crime Desk) op haar Twitter-account. Het OM verweet Bakker eerder dat de gevallen verslavingsgoeroe het toen zestienjarige slachtoffer van het voorjaar 2016 tot augustus 2018 heeft misbruikt in Hilversum, Amsterdam, Saint-Tropez en Londen. Bakker ontkent het slachtoffer te hebben misbruikt en beweert voor haar achttiende geen seksuele relatie met haar te hebben gehad. De rechtbank acht dit ongeloofwaardig.


Het misbruik begon toen het meisje op de kinderen van Bakker paste en bij hem in Amsterdam kwam wonen, iets wat voor de buitenwereld verborgen bleef. Het meisje raakte geïsoleerd, zo bleek uit haar slachtofferverklaring. Volgens de officier van justitie maakte Bakker met psychisch overwicht "grof misbruik van een kwetsbaar meisje". In 2018 deed het slachtoffer aangifte tegen Bakker.


Het OM verweet Bakker verder dat hij nog als hulpverlener heeft gewerkt, terwijl hem in 2012 een beroepsverbod was opgelegd. Hij hielp zes jongeren met diverse verslavingen. Justitie wil het geld dat hij daarmee verdiende (ruim 89.000 euro) van hem afnemen.


In 2012 kreeg bakker al vijf jaar cel opgelegd voor het misbruiken van enkele vrouwen.