• Crime Desk

Vergeten moorden: wie doodde Myra Broekx?

Er is de laatste tijd nogal wat aandacht voor cold cases. Na het matige succes van de drie coldcase-kalenders die de afgelopen jaren zijn verspreid in gevangenissen gooit de politie het nu over een andere boeg. Er zal voortaan gerichter aandacht worden gevraagd voor oude dossiers, waarbij vooral wordt gekeken naar de bewuste regio en doelgroep. Vorige week werd afgetrapt met de mysterieuze moord in 1997 op Els Slurink uit Groningen. Door heel de stad werden billboards geplaatst en Opsporing Verzocht stond uitgebreid stil bij de zaak.


Myra Broekx.

Toch krijgt niet elke onopgeloste moord of verdwijning het predikaat cold case en daarmee de aandacht die het verdient. Van de ruim 1500 onopgeloste zaken hebben veel mensen nog nooit gehoord en het is de vraag of hoeveel van die dossiers ooit zullen worden afgestoft. Dat moet een bittere pil zijn voor de nabestaanden. Daarom zullen we de komende tijd op deze site enkele van die “vergeten moorden” onder de aandacht brengen. Deze week: de moord op Myra Broekx.


De Jan van de Cappellelaan ligt in de Eindhovense wijk Berckelbosch. De straat is aan de ene kant bebouwd met rijtjeshuizen en aan de aan andere kant met flats. In één van die flats, op de tweede verdieping, woont in 1986 de 22-jarige Myra Broekx. Ze deelt het huis met haar 25-jarige vriend en loopt stage bij verzekeraar VGZ. Collega’s omschrijven Myra als een “vlotte, aardige en jonge meid.” Op maandag 5 mei 1986 komt de Eindhovense geheel tegen haar gewoonte in niet op haar werk opdagen. Als de politie bij haar thuis gaat kijken vinden ze Myra levenloos in bed. Ze is, zo zou later uit sectie blijken, verstikt met een kussen. De recherche arresteert in eerste instantie de vriend van Myra, maar die blijkt een alibi te hebben en wordt dan ook snel vrijgelaten. Gaandeweg het onderzoek komt de dan 16-jarige broer van het slachtoffer in beeld. Hij blijkt kort voor de moord nog bij Myra op bezoek te zijn geweest. Maar ook tegen hem krijgt de politie de zaak niet rond. De broer wordt vrijgelaten en de moord op Myra Broekx, waarover met veel moeite slechts drie krantenknipsels terug te vinden zijn, gaat als onopgelost de boeken in.


Weet u iets over deze zaak? Stuur dan een mailtje naar: tips@crimedesk.nl