• Crime Desk

Vergeten moorden: Wendy was bijna thuis..

Niet elke onopgeloste moord of verdwijning krijgt aandacht die het verdient. Van de ruim 1500 onopgeloste zaken hebben veel mensen nog nooit gehoord en het is de vraag of hoeveel van die dossiers ooit zullen worden afgestoft. Dat moet een bittere pil zijn voor de nabestaanden. Daarom zullen we de komende tijd op deze site enkele van die “vergeten moorden” onder de aandacht brengen. Deze week: de fatale mishandeling van Wendy Hart.

Apeldoorn is in 1981 nog een garnizoensstad, waar dienstplichtig militairen zich ’s avonds vermaken in populaire tenten als café De Olifant en discotheek Bacchus. Maar in het weekend wordt het uitgaansleven gedomineerd door de lokale jeugd. Het is de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 juni 1981 als de 19-jarige VWO-scholiere Wendy Hart na het bezoek aan een jazzfestival en enkele cafés naar huis fietst. Ze woont nog bij haar ouders aan de Kruizemuntstraat de wijk De Mheen. Om 03.37 uur precies krijgt de politie een melding over een meisje dat zwaargewond in een steegje bij de Kruizemuntstraat is aangetroffen.


Als de politie er plaatse komt wordt al snel duidelijk dat het meisje er zeer ernstig aan toe is. Uit haar persoonlijke spullen blijkt dat het gaat om de 19-jarige Wendy Hart, dochter van een beroepsmilitair. Ze was bijna thuis toen ze zwaar werd mishandeld. De politie start een onderzoek en moet enkele dagen later flink opschalen als er vanuit het ziekenhuis het bericht komt dat Wendy aan haar verwondingen is overleden. Het zit de recherche al snel mee. Er komt een tip binnen over ene Robbie B. (19), een dienstplichtig militair die heel toevallig rond het tijdstip waarop Wendy in elkaar werd geslagen zelf ook klappen had opgelopen. Omdat Wendy aan karate doet sluit de politie niet uit dat deze het één met het ander te maken heeft.


Als Robbie hierover aan de tand wordt gevoeld komt hij met een rammelend verhaal. Hij was door een paar mannen in elkaar geslagen, maar hoe, wat, waar en wanneer – dat wist hij niet meer. Helemaal lastig wordt het voor Robbie als er bij hem thuis een jasje wordt gevonden met bloedsporen en een rode haar (Wendy was roodharig). De man wordt aangehouden en niet zonder trots laat de politie in de media weten er van overtuigd te zijn dat ze met deze militair de juiste man binnen te hebben. Maar daar denkt justitie anders over. Want 17 dagen na zijn arrestatie mag Robbie wegens gebrek aan bewijs weer gaan. Het bloed bleek van hemzelf te zijn en de haar van zijn vriendin. De fatale mishandeling van Wendy Hart is nooit opgelost.


Weet je iets over deze zaak? Stuur dan een mailtje naar: tips@crimedesk.nl