• Crime Desk

Vergeten moorden: Liet Rob Frisch de dader zelf binnen?

Niet elke onopgeloste moord of verdwijning krijgt aandacht die het verdient. Van de ruim 1500 onopgeloste zaken hebben veel mensen nog nooit gehoord en het is de vraag of hoeveel van die dossiers ooit zullen worden afgestoft. Dat moet een bittere pil zijn voor de nabestaanden. Daarom zullen we de komende tijd op deze site enkele van die “vergeten moorden” onder de aandacht brengen. Deze week: liet Rob Frisch de dader zelf binnen?


Rob Frisch.

Met de dood van Theo van Gogh, het overlijden van zowel prins Bernhard als prinses Juliana en de allesvernietigende tsunami in Azië kun je 2004 gerust een heftig jaar noemen. Misschien is dat de reden dat de moord op de Amsterdamse homoseksueel Rob Frisch nauwelijks aandacht heeft gehad. De zaak komt op woensdag 15 september dat jaar aan het licht, als buren een kijkje nemen aan de Overtoom 491 omdat ze ’s nachts geschreeuw hebben gehoord en ‘s ochtends de deur open zien staan. Rob blijkt te zijn gewurgd en de recherche ziet zich geplaatst voor de zeer uitdagende vraag: door wie? Want Rob had nogal wat vrienden en kennissen. En niet allemaal even keurig en traceerbaar.


Rob Frisch, zo leert de politie, was niet alleen actief in een homocircuit maar ook in de pillenhandel. De man had in de jaren tachtig naam gemaakt als oprichter van de nichtendisco DOK (De Odeon Kelder) aan het Singel, door intimi ook wel De Oude Kringspier genoemd. De zaak had grootheden getrokken als Prince, George Michael, David Bowie, Lou Reed en Jean-Paul Gaultier. Totdat de populaire tent in 1989 wegens overlast moest sluiten. Rob en zijn toenmalige vriend deden het vanaf dat moment wat rustiger aan leefden het leven van gepensioneerden, met veel reizen, uit eten gaan en museumbezoek.


Achter de voordeur van nummer 491 was het echter niet altijd even gezellig. De vriend van Rob dronk veel en er waren soms stevige ruzies. In 2002, na het overlijden van zijn vriend, zocht Rob zijn toevlucht in de wereld van snelle contacten en pillenhandel. Hij leefde volgens buren als een kaars in de wind. Voor iedereen die hem bezocht, van xtc-afnemers tot schandknapen, werd middels een trekkoord opengedaan. Eén zo’n bezoekje lijkt Rob fataal te zijn geworden. In de woning werd een Heineken-keycoard gevonden, mogelijk werd Frisch daarmee gewurgd. Het is een detail – daderwetenschap - waarover de politie verder nooit iets heeft losgelaten.


Discotheek DOK (De Odeon Kelder) aan het Singel.

Werd Rob gedood door een schandknaap of een pillenklant? Of was het iemand die Rob had gevolgd, nadat hij de avond voor de moord op het Surinameplein had gepind en naar huis was gewandeld? Die vragen staan zeventien jaar na dato nog altijd open.


Wie je iets over deze moord, schrijf dan een berichtje naar tips@crimedesk.nl