• Crime Desk

Vergeten moorden: de laatste rit van Gijs Klok

Niet elke onopgeloste moord of verdwijning krijgt aandacht die het verdient. Van de ruim 1500 onopgeloste zaken hebben veel mensen nog nooit gehoord en het is de vraag of hoeveel van die dossiers ooit zullen worden afgestoft. Dat moet een bittere pil zijn voor de nabestaanden. Daarom zullen we de komende tijd op deze site enkele van die “vergeten moorden” onder de aandacht brengen. Deze week: de laatste rit van Gijs Klok.

Het is de avond van zondag 6 januari 2008, even na 19.15 uur, als de 26-jarige Gijs Klok coffeeshop Cool aan de Barrierweg in Eindhoven binnenstapt. Gijs komt er wel vaker. Het personeel kent hem als een aardige en rustige jongen. En dat is hij ook. Gijs werkt als verkoper bij een Hyundai-dealer, woont sinds ongeveer een jaar op zichzelf en heeft goed contact met zijn familie. Zoals vaker duurt het bezoekje aan de coffeeshop maar kort. Even een jointje halen en weg is ‘ie weer. En dan gaat het eigenlijk meteen mis. Gijs is nog maar net vertrokken, of getuigen zien hoe zich in Eindhoven een woeste achtervolging ontwikkelt. Een grote donkere auto rijdt met hoge snelheid achter een lichtblauwe Hyundai i30 aan; het is de auto van Gijs Klok. Blijkbaar is hij kort na het verlaten van de coffeeshop in iets verwikkeld geraakt. Maar wat? Een verkeersruzie? Getuige van iets geweest? Is hij voor iemand anders aangezien? Hoe dan ook; Gijs drukt het gas diep in om aan zijn achtervolgers te ontkomen.


Hij lijkt zwaar in paniek, want hij rijdt als een wilde. Intussen komt in de meldkamer het ene na het andere telefoontje binnen van getuigen, die zich rot geschrokken zijn van het wild west-tafereel. Na ongeveer 8 minuten gaat het mis. Gijs, die in een poging zijn achtervolgers af te schudden zelfs een opengebroken weg heeft getrotseerd, verliest op de spiegelgladde kinderhoofdjes van de Beatrixkade de macht over het stuur en rijdt het naastgelegen Beatrixkanaal in. Daar, in het koude en donkere water, zakt de auto snel weg. Getuigen zien hoe de achtervolger even snelheid mindert, blijkbaar om te kijken wat er is gebeurd, om er daarna snel vandoor te gaan. Hulpdiensten snellen toe voor Gijs en weten hem uit de gezonken auto te bevrijden. In het ziekenhuis wordt die nacht gevochten voor zijn leven, maar op 7 januari blaast de jonge autoverkoper zijn laatste adem uit. Hoewel de zaak strikt genomen niet onder de definitie moord valt, zet de politie er een groot team op. Maar de achtervolger en zijn beweegredenen om Gijs Klok de dood in te jagen worden niet gevonden. In een uitzending van Opsporing Verzocht zegt Gijs’ moeder: “Als je zoiets doet kun je toch niet meer rustig slapen? Wij kunnen het in ieder geval ons leven lang niet meer...”