• Crime Desk

Vergeten moorden: de eenzame dood van Bernie

Niet elke onopgeloste moord of verdwijning krijgt aandacht die het verdient. Van de ruim 1500 onopgeloste zaken hebben veel mensen nog nooit gehoord en het is de vraag of hoeveel van die dossiers ooit zullen worden afgestoft. Dat moet een bittere pil zijn voor de nabestaanden. Daarom zullen we de komende tijd op deze site enkele van die “vergeten moorden” onder de aandacht brengen. Deze week: de eenzame dood van Bernie.


De vrijgezelle Bernie Bersch (39) zit niet helemaal lekker in haar vel als ze in het voorjaar van 2003 tijdelijk bij haar ouders intrekt. Bernie heeft dat wel vaker, dat ze het lichamelijk of geestelijk even niet meer trekt. In zulke periodes komen de muren van haar flatje aan de Tollensstraat 11 in Blerick op haar af en zoekt ze geborgenheid bij haar ouders. Totdat het weer beter gaat en ze terugkeert naar haar eigen plek.


Zo ook in juni 2003. Het is zondag 22 juni als buren Bernie rond 10.00 uur zien wegfietsen. Normaal gesproken zou ze de volgende dag op haar werk, de salarisadministratie van een zorginstelling in de buurt, verschijnen maar dat gebeurt nu niet. Als er ook in de dagen daarna niets van Bernie wordt vernomen besluiten haar ouders op 24 juni naar de politie te stappen. Maar om nu te zeggen dat de vermissing meteen de hoogste prioriteit krijgt, nee. Bernie is niet al te stabiel en al eens eerder weggeweest. En toen was ze zonder kleerscheuren weer thuisgekomen.


Maar deze keer blijft de Limburgse wel heel lang weg. Pas op 3 augustus wordt duidelijk waarom. Bernie Bersch is dood. Iemand die zijn hond uitliet heeft haar halfvergane lichaam gevonden in de bosschages langs de Venrayseweg in Blerick. De politie stelt vast dat het slachtoffer “vermoedelijk is vermoord” en start een onderzoek. Heel veel levert dat niet op, behalve dat Bernie een alles behalve dynamisch bestaan had. Ze had weinig vrienden, bracht thuis veel tijd door voor de televisie en ging doorgaans met haar ouders op vakantie. Opvallend is wel haar omgang met een wat oudere man uit de flat, met wie Bernie wel eens een fietstochtje maakte. De man wordt een dag lang als “getuige” doorgezaagd op het bureau, maar het predicaat “verdachte” blijft hem bij gebrek aan aanknopingspunten bespaard. Zowel de exacte doodsoorzaak als het motief voor de moord zijn tot op de dag van vandaag onduidelijk.