• Crime Desk

Vergeten moorden: Cornelis stierf achter de kassa

Niet elke onopgeloste moord of verdwijning krijgt aandacht die het verdient. Van de ruim 1500 onopgeloste zaken hebben veel mensen nog nooit gehoord en het is de vraag of hoeveel van die dossiers ooit zullen worden afgestoft. Dat moet een bittere pil zijn voor de nabestaanden. Daarom zullen we de komende tijd op deze site enkele van die “vergeten moorden” onder de aandacht brengen. Deze week: Cornelis stierf achter de kassa.

Over de moord op Cornelis Speksnijder (34) wordt al jaren nauwelijks nog iets geschreven. In die zin is het een vergeten moord. Maar in het dorp Krimpen aan den IJssel hoef je het woord “supermarktmoord” maar te laten vallen, of iedereen weet waar het over gaat. Het drama speelt zich af in de late middag van vrijdag 2 augustus 2002. Even na 17.00 uur stapt een gewapende man met een licht getinte huidskleur buurtsuper A-markt binnen, waar eigenaar Cornelis Speksnijder net bij de kassa aan het werk is. Een overval, zo lijkt het, maar dan wel een ongebruikelijke. Want eigenlijk haalt de man onmiddellijk de trekker over, om het daarna zonder buit op een lopen te zetten.


De vader van Cornelis, die achter in de winkel aan het werk is, komt op het tumult af en ziet zijn zoon op de grond liggen. Cornelis is dodelijk getroffen. Omdat er getuigen zijn die de dader hebben zien wegrennen kan de politie een vrij scherpe compositietekening laten maken. Meerdere dienders in Krimpen menen daarin de beruchte Molukker Gaby T. te herkennen. Een man met een lang strafblad (34 geweldsdelicten), Feyenoord-hooligan en lid van een beruchte MC. Als vervolgens ook de vader van Cornelis bij een fotoconfrontatie deze Gaby T. aanwijst, wordt de Molukker aangehouden. Zaak rond, zo lijkt het. Maar het pakt anders uit. T. claimt op de dag van de moord bij familie in Vaassen te zijn geweest, een verhaal dat lijkt te worden ondersteund door zijn telefoongegevens. Het mobieltje was eerst rond 15.00 uur in de buurt van Vaasen aangestraald en daarna rond 19.00 uur. En dan zijn er ook nog eens familieleden die T. een alibi verschaffen.


Het leidt er allemaal toe dat het niet eens tot een zitting komt. In mei 2003 vraagt de officier van justitie wegens gebrek aan bewijs om vrijspraak. En daarmee is de zaak terug bij af. De recherche loopt nog wel een ander spoor uit, omdat er aanwijzingen zijn dat Speksnijder in de problemen zou zijn gekomen bij de exploitatie van een slechtlopend kartcentrum. Maar een motief voor de moord wordt niet gevonden. De politie houdt het er nog steeds op dat Speksnijder het slachtoffer is geworden van een mislukte roofoverval.


Weet je iets over deze zaak, stuur dan een mailtje naar tips@crimedesk.nl