• Crime Desk

Uithalers de pisang

Altijd leuk, blunderende criminelen. Het gebeurde vorige week in de haven van Antwerpen. Drie mannen uit de omgeving van Brussel waren op pad gegaan om op het terrein van de Belgian New Fruit Wharf een duister klusje te klaren. Het drietal behoorde tot de zogenoemde “uithalers”, loopjongens van de drugsmaffia die er op uit worden gestuurd om in de haven van Antwerpen of Rotterdam bijgeplaatste tassen of dozen drugs uit containers te halen. Een lucratief baantje, maar dan moet het wel goed gaan.

Met het eerst deel van het klusje was weinig mis. Door middel van “tailgating”, dus door pal achter een auto te rijden, wisten de mannen in hun bestelwagentje het terrein op te komen. Maar daarna ging het eigenlijk meteen al mis. De havenpolitie had het wagentje in de smiezen en zette een zoekactie op touw. Met succes, want al vrij snel konden twee van de drie mannen worden aangehouden. Even later kregen de agenten een bericht binnen over een drenkeling in het water bij de Royersluis. De man, die inmiddels ernstig onderkoeld was geraakt, kon net op tijd uit het water worden getrokken. Dat was verdachte nummer drie.


Hun verklaringen waren vrij opmerkelijk. Eén beweerde dat hij onderweg trek had gekregen in een banaan. En waar kun je dan beter zijn dan bij de Belgian New Fruit Wharf? Zijn maatje vertelde dat hij naar Antwerpen was gekomen om te shoppen en dat hij er na een ruzie met zijn vriendin vandoor was gegaan. Helaas was hij in het havengebied terechtgekomen en hopeloos verdwaald.

Dat de mannen duidelijk hun dag niet hadden werd duidelijk toen de politie hun auto aantrof. De laadruimte stond vol dozen ... bananen. In hun ijver, haast of knulligheid had het drietal de verkeerde lading uit de containers gehaald. Toen de politie even later met speurhonden de container doorzocht stuitten ze een paar dozen met 400 kilogram cocaïne. We vrezen dat niet iedereen om deze miskleun zal kunnen lachen.