• Crime Desk

Rotterdams coldcaseteam nog lang niet klaar met moord op Johan van den Bosch

Rotterdam, maart 1992. Als de 26-jarige Johan van den Bosch na een verblijf in de gevangenis thuiskomt in de wijk Overschie bereikt hem een gerucht dat zijn wereld doet instorten. Zijn vriendin Marisol blijkt de lakens te hebben gedeeld met Johans beste vriend Appie C.. Johan voelt zich verraden en dat wordt nog erger als hij hoort dat ook Appie’s broer Henk een amoureus onderonsje heeft gehad met Marisol.

De gebeurtenissen vormen de kiem van een gewelddadige familievete die zijn weerga niet kent en in de media al snel de “Oorlog van Overschie” wordt genoemd. Bijna wekelijks moet de politie de wijk in om de rust te herstellen. Tijdens een massale vechtpartij in 1992, waarbij zelfs enkele schoten worden gelost, wordt de 20-jarige René uit het kamp van de familie C. dodelijk getroffen. Hoewel de kogel vermoedelijk een afzwaaier was die afketste op de binnenkant van de auto waarin René zat, houdt de familie van het slachtoffer Johan van den Bosch verantwoordelijk voor het drama. Men zint op wraak.


Er volgen meerdere aanslagen op Johans leven. Bij één ervan wordt geprobeerd hem met een handgranaat-boobytrap in zijn auto op te blazen. Johan ruikt net op tijd onraad als hij zijn zoontje, dat bij de auto aan het spelen is, optilt en opeens een vreemd touwtje ziet. Een paar weken later wordt Johan bij zijn huis neergeschoten, maar ook deze aanslag overleeft hij als door een wonder. Voor deze zaak wordt Johans liefdesrivaal Appie C. opgepakt en later tot vijf jaar cel veroordeeld. Maar daarmee is de rust niet terug. Bij een derde aanslag in de portiek van zijn flat lukt het Van den Bosch om een ingehuurde moordenaar te overmeesteren. De man geeft toe dat hij door anderen is ingehuurd, maar weigert te zeggen door wie.


Slachtoffer Johan van den Bosch.

Tijd voor Van den Bosch om voortaan met een kogelwerend vest door het leven te gaan. Maar het zou hem niet helpen. In augustus 1993 zijn Johans dagen geteld. Na een bezoek aan zijn broer Hans wordt Johan vanuit een hinderlaag beschoten. Hij probeert nog naar het nabijgelegen ziekenhuis te rijden, maar verliest al snel het bewustzijn en rijdt het water in. Een kogel, die hem net boven zijn kogelwerende vest heeft getroffen, is fataal.


De politie arresteert drie mannen. Het zijn Henkie C. en zijn vrienden Johan “Eitje” B. (een bijnaam die hij te danken heeft aan zijn ei-vormige hoofd) en Rinus V. Aanwijzingen richting de verdachten zijn er genoeg, maar omdat het aan hard bewijs ontbreekt komt het niet tot vervolging. Iedereen in Overschie doet er, vermoedelijk uit angst voor de familie C. en hun trouwe vriend “Eitje” B., het zwijgen toe. Het dossier verdwijnt in het archief totdat het uiteindelijk bij het coldcaseteam belandt. En daar heeft het inmiddels weer alle aandacht, want bij het team leeft de vaste overtuiging dat er mensen zijn die precies weten hoe het zit.


Eén van de redenen dat het coldcaseteam weer mogelijkheden ziet in het onderzoek heeft indirect te maken met de recente dood van Johan “Eitje” B., één van de verdachten in de zaak. Hoe dat zit hoor je binnenkort van de politie bij Crime Desk.


Weet je iets over deze zaak? Stuur dan een mailtje naar tips@crimedesk.nl of maak gebruik van onze anonieme tipformulier.