• Crime Desk

Politie zoekt vermiste Naima Jillal in Antwerpse cokeloods

Naar nu blijkt heeft de politie een loods in het Antwerpse havengebied doorzocht, op zoek naar resten van de vermiste “godmother of coke” Naima Jillal (52). De zoekactie werd samen met de Belgische collega’s uitgevoerd. Lichaamsresten zijn vooralsnog niet gevonden, wel een handtas en enkele kledingstukken. Onzeker is nog of deze toebehoren aan Jillal.


Het is de eerste keer dat er gericht wordt gezocht naar de Amsterdamse, die in oktober 2019 voor het laatste werd gezien toen ze op de Zuidas in Amsterdam bij iemand in de auto stapte. Politie en justitie gaan uit van een inktzwart scenario. In het criminele circuit gaan namelijk foto’s rond waaruit zou blijken dat de vrouw met de bijnaam “Tante” niet meer leeft.


De naam van Naima Jillal duikt op in diverse grote onderzoeken rond de smokkel van vele tonnen cocaïne. Ze werkte samen met kopstukken als Roger ’Piet Costa’ P., hoofdverdachte in de zaak rond de martelcontainers in het Brabantse Wouw, en Mustapha ’Moes’ F. (de belangrijkste opponent van Ridouan Taghi) die sinds eind 2017 vastzit in Marokko.


Woordvoerder Thomas Aling van de Landelijke Eenheid zegt dat ’politie-informatie’ de recherche op het spoor van de loods heeft gezet. Het bewuste pand bevindt zich in het Antwerpse havengebied. “We hebben hier met honden van de Belgische en Nederlandse politie grondig gezocht en de grond deels afgegraven. De grond wordt nu in Nederland zorgvuldig geanalyseerd op sporen”, aldus Aling. De politie probeert ook de achterhalen of de handtas en de kledingstukken van de vermiste Jillal zijn.


Uit eigen onderzoek van misdaadjournalist Mick van Wely (Crime Desk en De Telegraaf) blijkt dat in de loods waar nu gezocht is, in april vorig jaar een gigantische partij van 4100 kilo cocaïne is aangetroffen. In het criminele circuit wordt een verband gelegd tussen deze megapartij en de Brabander Jos L. (29). De man staat in de onderwereld bekend als ’Bolle Josje’, ’Holly’, ’Josje Breda’ en ’El Presidente’. Hij zou opereren vanuit Dubai en een grote speler zijn in het cocaïnemilieu, met een zeer gewelddadige en meedogenloze reputatie. De onderschepping van de partij coke leidde tot een reeks grove gewelddadigheden, waarbij vooral beschietingen van panden in Rotterdam opvielen.


In het liquidatieonderzoek “Eris” wordt Jos L. in verband gebracht met twee liquidaties, namelijk die van de Belg Stefaan Bogaerts (55) in Spijkenisse in september 2017 en de Belg Samir el Bartali. Laatstgenoemde was een “uithaler” die in Antwerpen coke uit de haven smokkelde, hij werd drie maanden na de moord op Bogaerts geliquideerd in Rotterdam. Volgens de advocaat van Jos L. is zijn cliënt nooit aangemerkt als verdachte in deze zaken.


Opmerkelijk in de laatste ontwikkelingen rond Naima Jillal is verder dat de loods aan de Haifastraat in Antwerpen al opdook in een eerdere aflevering van Crime Desk. De loods bleek op 13 september 2019 te zijn gehuurd door Ibrahim E., de eigenaar van grondverzetbedrijf Maximum Infra BV uit Barendrecht. Een medewerker van het bedrijf ontdekte dat E. ondanks dat het slecht ging met Maximum Infra een filiaal had geopend in het Antwerpse havengebied. Kort nadat de medewerker hierover “lastige vragen” had gesteld aan E. werd hij bijna het slachtoffer van een koelbloedig geplande liquidatie. Het wapen weigerde, waardoor de man uit Ridderkerk het kon navertellen. Klik hier voor het hele verhaal.