• Crime Desk

Politie zoekt nog altijd naar ouders vermoorde baby Sem

Justitie looft 15.000 euro uit voor de gouden tip in het onderzoek naar de dood van baby Sem in januari 2006. Middels een groot mediaoffensief vraagt het coldcaseteam Oost-Nederland opnieuw aandacht voor deze hartverscheurende zaak.

Het is zondag 29 januari 2006 als drie jonge kinderen in de Doetinchemse wijk De Hoop iets vinden wat op een pop lijkt. Thuis vertellen ze hoe levensecht de pop leek. De ouders van de kinderen vertrouwen het niet en waarschuwen de politie. Teamleider Ferdinand Schellinkhout daarover: “Dit is hoe het naakte lichaampje van het jongetje werd ontdekt. De kinderen gaven hem een voornaam. Op zijn grafje staat de naam Sem Vijverberg, waarbij de achternaam verwijst naar een markante locatie in Doetinchem, namelijk het voetbalstadion van De Graafschap.”


Waarschijnlijk heeft Sem maar een paar uur geleefd. Hij is gezond ter wereld gekomen, maar is bezweken aan zwaar geweld. “Waarna hij naakt werd achtergelaten in de vijver. Dat is zo hard. Het jochie heeft nooit een kans gehad”, aldus Schellinkhout.


Het park waarin Sem werd achtergelaten heeft een bijzondere geschiedenis. Veertien jaar voor de vondst van Sem werd daar ook al een kindje aangetroffen. “Dat leefde nog. Gelukkig werd het toen op tijd gevonden.” De teamleider sluit niet uit dat de moeder van deze baby ook de ouder van Sem is. “Het is één van de scenario’s die we onderzoeken.” Ondanks grootschalige onderzoeken en het natrekken van DNA-sporen, kwam er geen doorbraak in de zaak Sem.


“Dus als mensen nog iets weten of vermoeden, meld het dan. Dat kan zelfs anoniem via M”, benadrukt teamleider Schellinkhout. “De moeder moet rond eind januari 2006 zijn bevallen. Gezien de lengte en het gewicht van de baby, moet zij minstens 37 weken zwanger zijn geweest. Dat betekent ook dat ze voor een groot deel van 2005 zwanger was. Of die zwangerschap goed te zien was of niet, mensen moeten iets weten, vermoeden of hebben gemerkt. Misschien was er een vrouw - vermoedelijk uit (de omgeving van) Doetinchem - die zwanger was en op een gegeven moment geen kindje had en daar toch een geloofwaardig verhaal bij had.”


Weet je iets over deze zaak? Bel dan de politie via 0900-8844 of M 0800-7000. Een mailtje naar Crime Desk kan natuurlijk ook: tips@crimedesk.nl