• Crime Desk

‘Misdaad is geen entertainment'

Nooit eerder bundelden misdaadjournalisten John van den Heuvel (58) en Mick van Wely (48) de krachten met crimefighters als Kees van der Spek, Ewout Genemans en Thijs Zeeman, maar in het nieuwe RTL-programma Crime Desk gaat het dan eindelijk gebeuren. Van Quincy Promes tot Johnny de Mol en van de Mocro Maffia tot motorclubs: niemand ontspringt de dans. Van den Heuvel: “De onderwereld volgt ons met argusogen.”

Credit: Panorama

Marieke Elsinga als presentatrice en jullie samen met de crimefighters van RTL aan één desk: is Crime Desk het RTL Boulevard van de misdaadjournalistiek?

Mick: “Welnee, wij gaan veel dieper. We maken reportages, lopen mee met de politie, zijn aanwezig bij politieacties, praten met nabestaanden die iemand zijn verloren in een moordzaak en volgen de actualiteit op de voet. Het liefst staan we zo min mogelijk achter die desk.”


John: “Ik snap de vergelijking wel: Marieke is een gezicht van RTL Boulevard en ik ben dit jaar ook al twintig jaar aan het programma verbonden. Maar het is niet hetzelfde. Overigens ben ik wel blij dat Marieke het presenteert. Misdaadverslaggeving is over het algemeen een mannenwereld; een kleine wereld bovendien, waardoor het gevaar bestaat dat het een incrowd-achtig gebeuren wordt. Als Mick en ik een halfuurtje over misdaad zitten te ouwehoeren, dan vliegen de namen, de methodieken en het vakjargon je om de oren. Marieke durft vragen te stellen die iedereen zou stellen als je niet bekend bent met een zaak. Verfrissend, vind ik. Eigenlijk heb ik altijd al zo’n programma willen maken.”


Lees hier het verder interview op de website van Panorama of download de PDF.

01-2021 Vragenvuur John van den Heuvel &
.
Download • 248KB