• Crime Desk

Maandag in Crime Desk...

Bijgewerkt op: 20 mrt. 2021

Crime Desk, aanstaande maandag met o.a.: start Marengoproces, wie is “Godmother van de coke” Naïma Jillal en – precies vijf jaar na de bloedige aanslagen in Brussel - een exclusief interview met terroristenjager Lionel D.


Crime Desk staat aanstaande maandag weer bol van spannende en actuele onderwerpen. Uiteraard pakken we flink uit met de start van het Proces der Processen; de Marengozaak. Maandag zullen de kopstukken voor het eerst voor de rechter verschijnen, waarbij alle ogen natuurlijk zijn gericht op Ridouan Taghi en zijn rechterhand Saïd Razzouki. Met hen staan nog vijftien verdachten terecht. Het Openbaar Ministerie verdenkt het gezelschap van deelname aan een criminele organisatie en in wisselende samenstelling van betrokkenheid bij zes moorden, vier pogingen tot moord en drie voorbereidingen van liquidaties. Het dossier is zeer omvangerijk en ingewikkeld, dus voor de minder ingevoerde kijker zetten we in onze uitzending alles nog eens beknopt en overzichtelijk op een op een rij. “Marengo voor Dummies” zeg maar. Het spreekt voor zich dat John van den Heuvel, Mick van Wely en rechtbankverskaggever Saskia Belleman, die de Marengozaak al vanaf het prille begin volgen, geen minuut van het proces willen missen. In de uitzending zullen ze de kijker bijpraten over het verloop van de eerste procesdag. Was Taghi, zoals de rechtbank heeft opgedragen, inderdaad van de partij? Heeft hij al iets gezegd? We horen het maandag.


Verder staan we opnieuw stil bij de vermissing van een ander kopstuk uit de drugsmaffia, de 52-jarige Naïma Jillal. De vrouw werkte volgens justitie als tussenpersoon in de cokehandel, wat haar niet alleen veel geld opleverde, maar ook de nodige kopzorgen. Het is vrijwel zeker dat Naïma bij haar bemoeienis met de invoer van een grote partij coke in de haven van Antwerpen een kapitale fout heeft gemaakt, die haar het leven heeft gekost. De verdenkingen gaan uit naar Jos R., een man die zijn criminele carrière in Breda begon en inmiddels vanuit het buitenland met harde hand een drugssyndicaat zou leiden. De politie heeft onlangs in een loods aan de Haïfastraat in Antwerpen gezocht naar de stoffelijke resten van de vrouw. Wat dit heeft opgeleverd is nog niet bekend. In Crime Desk proberen we antwoorden te vinden op de vraag: wie is Naïma Jillal?


Van een heel andere orde maar niet minder spectaculair is het interview dat we hadden met de Vlaamse “terroristenjager” Lionel D. De man maakte deel uit van het Speciale Interventie Eskadron, een elite-eenheid binnen de Belgische politie. D. nam deel aan talloze antiterreuracties en stond vooraan toen de daders van aanslagen in Parijs (Bataclan), Zaventem (vliegveld) en Brussel (metro) werden opgepakt. Vijftien jaar lang verborg hij om veiligheidsredenen zijn gezicht achter een bivakmuts. In Crime Desk vertelt hij exclusief voor Nederland zijn verhaal, nu zónder gezichtsbedekking. “Bij de arrestatie van Abdeslam waren we allemaal bang dat hij zichzelf zou opblazen. In Parijs hadden ze een defecte bommengordel van hem gevonden. We vreesden dat hij een granaat naar ons zou gooien, of in de aanval zou gaan om gedood te worden door een politiekogel. Maar uiteindelijk bleek dat hij een lafaard was. Een loser. Hij probeerde het nog op een lopen te zetten, maar werd neergeschoten met een kogel in het been.”


Deze uitzending wil toch niemand missen? Kijken dus, Crime Desk, maandag 22 maart, RTL5, 20.30 uur.