• Crime Desk

Het rechercheverhoor: van “slapende” verdachten tot subtiele intimidaties

In Crime Desk gaven we onlangs een inkijkje in de wijze waarop Ridouan Taghi aan de verhoren wordt onderworpen. Daar komt dus nogal wat bij kijken en met de klassieke good cop, bad cop-methode red je het niet. Het zijn gedragspsychologen, powerpoint-presentaties, verhoordeskundigen en uitgekiende strategieën die Taghi aan het spreken moeten krijgen.

Vooralsnog zonder al teveel succes, zo lijkt het. Want uit de documenten die Crime Desk in handen kreeg blijkt dat Taghi zich beperkt tot snurkgeluiden, een slaaphouding en ontwijkende antwoorden. Over Ajax en zijn favoriete televisieprogramma (“Lang leve de liefde”) wil hij nog wel praten, maar zodra het over de aan hem toegeschreven misdaden gaat zwijgt hij als het graf. En als een rechercheur na afloop van een verhoor tegen Taghi zegt dat hij op zijn gezondheid moet letten, volgt een antwoord dat je liever niet uit de mond van iemand als Taghi hoort: “Let maar beter op je eigen gezondheid...”

Pascal F.

Hoe apart de houding van Taghi ook is, het verbleekt bij de fratsen die TBS’er Pascal F. uithaalde nadat hij in januari 2003 was aangehouden voor de moord op studente Nadia van den Ven (25) uit Utrecht. “Ik heb veel verdachten meegemaakt”, zei een rechercheur destijds, “maar dit was ongekend. Wat we ook zeiden, hij reageerde niet en ging met het hoofd op de armen voorover op het bureaublad liggen. Uiteindelijk hebben we het bureau uit de verhoorkamer gehaald zodat hij wel rechtop móest zitten. Maar ook dat schoot niet op. Hij zat weliswaar rechtop, maar er kwam geen boe of bah uit. Hij knipperde constant op een merkwaardige wijze met zijn ogen naar ons. Er was geen land met hem te bezeilen.”


Ook de officier van justitie die het onderzoek leidde bewaart bijzondere herinneringen aan de man die studente Nadia om niets met een Uzi doodschoot. “Terwijl de vogels dood van het dak vielen omdat het 32 graden was, lag Pascal ongewassen en gekleed in steeds dezelfde kleren in zijn cel onder twee dekens. Een psychiater rapporteerde letterlijk dat hij een reukgordijn om zich heen trok. Van onder de dekens kwamen geluiden als “toef toef” en geneurie. Dat heeft hij zeven weken zo volgehouden.”


Pascal zit in de laatste fase van zijn TBS. Volgens de familie van Nadia heeft hij nooit berouw getoond of schuld bekend.