• Crime Desk

‘Het is nooit te laat om te praten!’

“Wie bracht Els Slurink om het leven?” Op bijna honderd locaties in de stad Groningen vraagt de politie vanaf vandaag om tips in het onderzoek naar de dood van de 33-jarige Els Slurink, nu bijna 24 jaar geleden. Het communicatieoffensief is het eerste in de nieuwe landelijke aanpak van cold cases, met als motto ‘Het is nooit te laat om te praten!’

De psychologe werd in de nacht van 20 op 21 maart 1997 om het leven gebracht in haar woning aan het Van Brakelplein in Groningen. Ze overleed als gevolg van een steekwond, recht in haar hart. De afgelopen 24 jaar probeerde de politie meermaals de zaak op te lossen. Tot op de dag van vandaag is niemand aangehouden. Nog altijd is onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld in die laatste momenten van het leven van het slachtoffer.


Door op grote schaal aandacht te vragen voor de zaak uit 1997 hoopt de politie dat mensen die cruciale informatie alsnog zullen delen. Vanaf 18 januari vraagt de politie op verschillende manieren, lokaal en landelijk, aandacht voor de zaak in de hoop mensen te bereiken die belangrijke informatie hebben. Eerder onderzoek naar cold cases toont aan dat daders in deze zaken vaak aan mensen in hun omgeving vertellen wat ze hebben gedaan. De politie denkt daarom dat er personen moeten zijn die meer weten over de dood van Els en misschien zelfs kunnen vertellen wie verantwoordelijk is voor haar overlijden. De politie stelt nu alles in het werk om met die mensen in contact te komen.


Het nieuwe communicatieoffensief is ter vervanging van de jaarlijkse coldcasekalender. De zaak Els Slurink is de eerste die op deze wijze onder de aandacht wordt gebracht. Gedurende het jaar zal de politie voor verschillende cold cases vanuit het hele land op grote schaal aandacht vragen. Welke zaken op welk moment in de schijnwerpers komen, wordt vooraf niet bekend gemaakt. Zo krijgt iedere geselecteerde zaak op het juiste moment de verdiende aandacht. Volgens deze nieuwe strategie zullen minder zaken de revue passeren dan de 52 die jaarlijks op de coldcasekalender verschenen. Maar voor de geselecteerde zaken wordt gekeken naar de meest geschikte doelgroepen en kanalen.


Denkt u te weten wie Els Slurink om het leven heeft gebracht? Of heeft u andere informatie die misschien van belang kan zijn in het onderzoek naar haar dood? De kleinste stukjes informatie kunnen voor de recherche van belang zijn. Het is nooit te laat om te praten, help nabestaanden uit hun onzekerheid. Bel de gratis Opsporingstiplijn 0800-6070 of mail naar coldcase@politie.nl. U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Op het achterhouden van informatie over een strafbaar feit staat geen straf. U kunt deze informatie ook na jarenlang zwijgen alsnog delen. De coldcaserechercheurs gaan graag met u in gesprek.


De hoofdofficier van justitie looft een beloning uit van 15.000 euro voor de tip die leidt tot de aanhouding en vervolging van de dader(s).