• Crime Desk

“Henk was een boef, maar wel een lieve boef"

Henk Vierwind verdween op vrijdag 6 december 2013. Hij was volgens zijn partner Jeannette Pieper in alle vroegte vanaf vakantiepark Het Verscholen Dorp in Harderwijk naar Nederweert gereden voor een “zakelijke afspraak”. Die afspraak had met drugs te maken. Want Vierwind mocht dan het voorkomen hebben van een eenvoudig Veluws boertje, hij zat tot zijn nek in de business.

Jeannette, de vrouw van Henk Vierwind.

Volgens Jeannette had Vierwind de afspraak met een zekere Roland M., een Brabander die een straf uitzat voor de moord op Michel Stuiver in 2001. Deze M. beweert Henk die dag niet te hebben gezien. Op zaterdag gaf Jeannette haar partner als vermist op.


Jeannette spreekt voor het eerst over de vermissing van haar man Henk Vierwind
“Henk was een boef, maar wel een lieve boef. De eenvoud zelve, hij stond voor iedereen klaar...”

Vierwind voelde zich al een tijdje bedreigd, er liepen soms vreemde figuren rond zijn huis. Daarom had hij zijn landgoed in het Limburgse Nederweert spoorslags verlaten en een veilig onderkomen gezocht op het vakantiepark in Harderwijk.


De auto van Vierwind werd net over de Belgische grens teruggevonden. In de auto zat zoveel bloed dat Henk wel dood moest zijn. Volgens Jeannette was Henk met veel geld en enkele vaten olie voor de productie van synthetische drugs van huis vertrokken. Niets hiervan werd in de auto teruggevonden.


Vierwind kan het slachtoffer zijn geworden van een ripdeal. Maar er waren ook conflicten in zijn groepering. Zo zou hij nog 2,1 euro tegoed hebben gehad van de bekende drugsbaas Anton H. En een half jaar eerder was er al een relatie van Vierwind verdwenen. Het ging daarbij om Hajzer Fazlijevic uit Kasterlee (B). Dat kan volgens Jeannette geen toeval zijn.


Politie-onderzoek heeft destijds weinig opgeleverd. Vermoedelijk omdat er niet effectief werd samengewerkt door de politie in Gelderland, Limburg en België. Bovendien ging de aandacht toen vooral uit naar de vermissing van Hendri de Vries, een keurige zakenman uit Harderwijk. Binnen de politie Gelderland is men het eens dat het het onderzoek van toen “geen schoonheidsprijs verdient.”


Jeannette, de vrouw van Henk Vierwind, heeft nooit voor televisie willen praten over de zaak. En nog steeds heeft ze angst. Maar die voor Crime Desk zet ze die opzij, in een ultieme poging de zaak alsnog opgelost te krijgen. De politie heeft de zaak inmiddels weer opgepakt.


Vanavond in Crime Desk, RTL5, 20.30 uur.