• Crime Desk

Grote schade na plofkraak in Amsterdam

Het was voor de bewoners van de Overtoom in Amsterdam ruw wakker worden afgelopen weekend. In de nacht van zaterdag op zondag worden bij een avondwinkel enkele explosieven tot ontploffing gebracht. Een plofkraak, zo blijkt. Talloze getuigen zitten eerste rang en weten het tafereel met een mobieltje vast te leggen.

De scooter werd achtergelaten op de Hodenpijlkade.

Zoals op een van de filmpjes te zien is hebben de daders met hun opvallende helmlampjes nogal wat moeite met hun rooftocht. Het gaat er eigenlijk nogal klungelig aan toe. De mannen – laten we er maar even vanuit gaan dat het mannen waren – gaan er uiteindelijk met een nog onbekende buit op een scooter vandoor. Hoewel het filmpje de indruk wekt dat de politie nogal lang op zich laat wachten kunnen er even later toch drie verdachten worden aangehouden.


Maar daarmee is het onderzoek niet klaar, want de politie is nog op zoek naar getuigen en weet inmiddels meer over de vermoedelijke vluchtroute van het plofduo. De mannen zijn vanaf de Overtoom via de Reyer Anslostraat het Vondelpark ingereden. Zeer waarschijnlijk hebben ze vervolgens bij de Amstelveenseweg het park verlaten om verder te rijden over de Theophile de Bockstraat. De scooter werd achtergelaten op de Hodenpijlkade. Even later konden twee verdachten worden aangehouden in een auto op de Maassluisstraat. Wat de rol van de derde verdachte was wil de politie nog niet kwijt.


Het OM Amsterdam geeft aan dat getuigen niet alsnog een boete krijgen voor het overtreden van de avondklok als zij zich melden, gezien de ernst van het strafbare feit.


De drie verdachten zitten nog vast.