• Crime Desk

Geen straf, wel TBS voor man die Rik van de Rakt doodstak

Bijgewerkt op: 23 jan. 2021

In april 2020 stak 26-jarige asielzoeker Ayoub A. de toevallig voorbij fietsende Rik van den Rakt (19) dood die onderweg was naar zijn werk. Een gruwelijke daad, die veel commotie veroorzaakte en waarover rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman onlangs in Crime Desk haar licht liet schijnen. Vandaag deed de rechtbank Oost-Brabant uitspraak. De gruwelijke daad kan de verdachte niet worden aangerekend, aldus de rechtbank, omdat A. in een psychose verkeerde en dus volledig ontoerekeningsvatbaar was. Wel wordt hem terbeschikkingstelling (tbs) met verpleging opgelegd.

De 26-jarige asielzoeker Ayoub A. (Bron: ANP)

In de vroege ochtend van zondag 19 april vorig jaar werd een zwaargewonde 18-jarige jongen aangetroffen langs een weg in Oss. Het bleek te gaan om Rik van de Rakt. Hij was vanuit zijn woonplaats Heesch onderweg naar zijn werk in de ouderenzorg in Oss. Rik overleed kort daarop aan een steekwond in zijn rug. Hij was met zeer grote kracht gestoken, het mes was dwars door zijn rugzak gegaan. Niet veel later trof de politie op het station in Oss de verwarde 26-jarige Ayoub A. aan. Al snel werd een link gelegd tussen het incident en de verdachte. Hij verklaarde zich niet alles meer van die ochtend te kunnen herinneren, maar hij zou niemand hebben doodgestoken.


Uit de bewijzen blijkt iets anders, zo oordeelde de rechtbank. Verdachte A. is die ochtend bij zijn woning op de fiets gestapt. Hij was op dat moment naar eigen zeggen bang voor insecten of onzichtbare dingen die hem wilden doden en moest daarom zijn huis verlaten. De verdachte zette zijn fiets bij een tankstation neer en liep in de omgeving enige tijd op en neer over een fietspad. Op enig moment kwam daar de 18-jarige Rik van de Rakt aangefietst. De verdachte rende naar hem toe en stak hem vervolgens met een mes in de rug. Bij zijn aanhouding had de verdachte een mes in bezit. Uit DNA-onderzoek blijkt dat het slachtoffer daarmee is gestoken. De rechtbank houdt de verdachte dan ook verantwoordelijk voor de fatale steekpartij.


Verdachte Ayoub A. kwam in mei 2018 vanuit Soedan naar Nederland en vroeg hier asiel aan vanwege meerdere ernstige gebeurtenissen in zijn thuisland. Een psychiater en een psycholoog die de verdachte onderzochten, stellen dat er sprake is van een posttraumatische stressstoornis en een paranoïde psychose die waarschijnlijk voortkomen uit dat verleden. De verdachte was er tijdens het voorval van overtuigd dat het slachtoffer hem wilde vermoorden. Hij stak het slachtoffer om hem uit te schakelen. Net als de deskundigen en de officier van justitie beschouwt de rechtbank Ayoub A. om die reden als volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij is dan ook niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging.


De rechtbank legt wel tbs met verpleging op. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat de verdachte geen andere slachtoffers kan maken. Zonder langdurige en intensieve behandeling van zijn problematiek is er namelijk een grote kans op herhaling. Verder moet de verdachte schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden van in totaal zo’n 40.000 euro.