• Crime Desk

Drugsbaron Henk “Zwarte Cobra” R. terug op Nederlandse bodem

Eén van ’s lands grootste en bekendste drugsbaronnen is teruggekeerd in Nederland. Dat meldden John van den Heuvel en Mick van Wely vandaag in De Telegraaf. Het gaat om de bekende Utrechtse crimineel Henk Orlando R., alias de Zwarte Cobra. De man werd in 2003 gearresteerd nadat hij door een undercoveragent van de Amerikaanse narcoticabrigade DEA in de val was gelokt. R. bood volgens de DEA aan te bemiddelen bij de smokkel van een grote partij xtc naar de VS. De Zwarte Cobra werd in 2005 aan de VS uitgeleverd. Na een juryproces in New York werd hij veroordeeld tot 20 jaar. R. kreeg ruim twee jaar strafkorting.


John interviewde Henk in 2009.

De door marechaussees begeleide Henk R. werd vrijdagochtend direct na aankomst op Schiphol naar een detentiecentrum gebracht. Justitie in Nederland is namelijk nog niet klaar met de gevallen drugsbaron. Een zaak die nog openstaat is de moord op de Libanese diamantair en drugshandelaar Hennie Shamel en diens vriendin Anne de Witte. Volgens kroongetuige La Serpe uit het Passageproces zijn Shamel en De Witte in de nacht van 8 op 9 mei 1993 in het centrum van Antwerpen doodgeschoten in opdracht van Henk Orlando R., die destijds een schuld van een miljoen euro had bij Shamel.


In die zaak zijn uitvoerders van de moorden, onder wie de beruchte Schiedamse crimineel Siegfried S., al tot levenslang veroordeeld. Omdat het OM Henk R. (69) als opdrachtgever beschouwt hangt hem in Nederland ook nog een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.


R.’s advocaat mr. Mark Teurlings is door justitie op de hoogte gesteld van de door hem zwaar bevochten terugkeer van zijn cliënt in NL en zal hem naar verwacht nog op de aankomstdag bezoeken.


Maandag bij Crime Desk de achtergronden en exclusieve beelden van de aankomst van Henk R. op Schiphol. RTL5 om 20.30 uur.