• Crime Desk

Mr. Big en de Posbankmoord

Het is maandag 20 januari 2003 als de 44-jarige huisschilder Alex Wiegmink uit het Gelderse Drempt een rondje gaat hardlopen op de Posbank, een natuurgebied bij Rheden. Tot ongerustheid van zijn familie komt hij die avond niet thuis. Niet veel later wordt in de bossen van het Noord-Brabantse Erp een uitgebrande auto gevonden met daarin het verkoolde lichaam van Wiegmink. Hij is doodgeschoten, zo wijst sectie uit.

Alex Wiegmink was een fervent liefhebber van hardlopen.

De politie start een groot onderzoek, maar de achtergronden van de moord blijven een groot mysterie. Jarenlang zit de zaak op dood spoor, totdat een zekere Frank S. zich in november 2016 op het politiebureau meldt. De man heeft wroeging gekregen. Na het zien van Opsporing Verzocht, waarin nogmaals de aandacht werd gevraagd voor de Posbankmoord, besluit S. opening van zaken te geven.


Na zijn bekentenis komt er al snel een tweede verdachte in beeld. Het gaat om Souris R. uit Veghel. Voordat de politie hem aanhoudt wordt er een speciaal undercoverteam van de Unit Werken onder Dekmantel ingezet. Middels de MR. Big-methode, waarbij politieambtenaren zich voordoen als criminelen, wordt geprobeerd belastende verklaringen aan R. te ontlokken. De man wordt met betalingen en beloften in de watten gelegd, bijvoorbeeld door hem een lucratieve drugsdeal van 75.000 euro in het vooruitzicht te stellen.


Maar er zijn voorwaarden, zo krijgt R. te horen. De undercoveragenten zeggen dat ze iets hebben opgevangen over zijn mogelijke betrokkenheid bij de Posbankmoord. Dit kan een probleem worden voor de organisatie, tenzij hij eerst schoon schip maakt zodat Mr. Big weet dat hij te vertrouwen is. Souris R. gaat er met boter en suiker in en bekent zijn aandeel. Tijdens de rechtszaak trekt zijn verklaring echter in en zegt hij dat het allemaal “grootspraak” is geweest. Het leidt ertoe dat de zaak opnieuw wordt bekeken.


Het gebruik van de Canadese Mr. Big-opsporingsmethode wordt als omstreden gezien. Ook andere Nederlandse strafzaken waarbij deze methode is toegepast staan inmiddels ter discussie.


Binnenkort meer over de Mr. Big-methode bij Crime Desk.