• Crime Desk

Donkere wolken voor de Zwarte Cobra

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2021

Slecht nieuws voor de onlangs aan Nederland uitgeleverde crimineel Henk ‘De Zwarte Cobra’ R. (69). Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat hem vervolgen voor de dubbele moord uit 1993. In dat jaar werden in Antwerpen diamanthandelaar Henie Shamel (55) en zijn vriendin Anne de Witte (44) midden op straat doodgeschoten. En die rekening stond bij justitie nog open. “We hebben de beslissing genomen om R. te vervolgen en gaan nu kijken hoe we hier verder invulling aan gaan geven”, aldus een woordvoerder van OM in een reactie aan Crime Desk. Wanneer de zaak zal voorkomen is nog niet bekend.

Henk Orlando R. keerde eind januari onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee terug uit de Verenigde Staten, waar hij bijna 16 jaar had vastgezeten voor het voorbereiden van grootschalige xtc-handel. Kort na aankomst kon hij meteen weer de cel in omdat R. hier nog een straf uit 2001 van 14 maanden moet uitzitten. En nu hangt de bekende drugscrimineel dus een nieuwe zware straf boven hoofd in verband met een dubbele moord uit het omvangrijke liquidatieproces Passage.


In augustus 1993 werden in Antwerpen de diamantenverkoper en -drugshandelaar Henie Shamel (55) en zijn vriendin Anne de Witte (44) in een auto van dichtbij beschoten. Het motief zou hebben gelegen in een schuld van een miljoen euro die R. zou hebben gehad bij Shamel. Doodschieten was simpeler dan betalen, zo zou R. zijn moordopdracht hebben gemotiveerd.

Voor de dubbele liquidatie is de schutter al veroordeeld; de beruchte Schiedammer Siegfried S. zit voor deze en enkele andere zaken een levenslange gevangenisstraf uit. De opdrachtgever bleef echter buiten schot. Kroongetuige Peter La S. uit het Passageproces heeft verklaard dat het niemand minder dan Henk R. was die de opdracht had gegeven. Het OM onderzoekt nu hoe er verder invulling kan worden gegeven aan de vervolging voor het delict uit 1993.


Mark Teurlings, de advocaat van R., is niet verrast door het besluit van het OM om zijn cliënt voor de dubbele moord te vervolgen, al komt het volgens hem wel heel laat. “Ik ga daar wel een punt van maken. Ik ben al bezig met de voorbereiding van de zaak. Het zal een ingewikkeld proces worden met veel getuigen die worden opgeroepen.”


Henk R. stond in de jaren tachtig en negentig met zijn flamboyante symbool voor de onaantastbaarheid van drugsbaronnen in die tijd. “De Zwarte Cobra” organiseerde op slimme wijze drugstransporten die hem een enorm vermogen opleverden. Ooit huurde R. een heel eiland af in de Vinkeveense plassen om zijn bruiloft te vieren. Bekende artiesten als René Froger en presentatrices als Caroline Tensen traden op in aanwezigheid van de halve Nederlandse onderwereld.