• Crime Desk

De levensgevaarlijke psyche van de dierenkweller

Bijgewerkt op: 21 jan. 2021

Opsporing Verzocht had deze week een item dat je misschien niet meteen in het programma zou verwachten. Het ging om de gruwelijke dood van het katje Sjef in Utrecht. Het beest was zwaargewond geraakt door ontploffend vuurwerk dat in zijn achterste was gestopt. Vreselijk natuurlijk, maar de dood van een dier in Opsporing Verzocht? Jawel en dat is maar goed ook. Want de daders van dergelijke zaken zijn soms nog verknipter dan je zou denken. “Volgens gedragskundigen kan aan zo iemand te merken zijn dat hij of zij zich al langer ‘anders’ gedraagt”, aldus de politie in Opsporing Verzocht over de kattendoder. “Misschien heeft deze persoon vaker dieren of mensen pijn gedaan en is dat opgevallen. Ook diens reactie achteraf op het nieuws over de kat, of sowieso op dierenleed, kan ‘apart’ zijn geweest en is mogelijk iemand in de omgeving opgevallen.”

De waarschuwing van de gedragsdeskundige komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er zijn genoeg voorbeelden van (serie)moordenaars bij wie dierenkwelling aan de latere moordpartijen vooraf was gegaan. Bekend voorbeeld is de Amerikaanse seriemoordenaar Jeffrey Dahmer (goed voor 17 moorden in de jaren tachtig), die als kind als een fascinatie had voor lijdende en dode dieren. Hij gebruikte kippen om het breken van botten te oefenen. In Nederland heeft de recherche ooit groot onderzoek gedaan naar een dierenmoordenaar die de “Slachter van Zoeterwoude” werd genoemd. In 2009 werden meerdere lammetjes op bijna rituele wijze gedood en in een soort cirkel neergelegd. De incidenten werden steeds extremer waardoor bij de politie de angst ontstond dat de dader misschien wel een gevaar kon gaan vormen voor mensen.


Toen de verdachte eenmaal was opgepakt en werd verhoord, bleek dat een terechte zorg te zijn geweest. Uit een politieblad van destijds: “Patrick V. verklaarde dat hij inderdaad van plan was geweest een stap verder te gaan dan het doden van dieren. Hij observeerde jonge stelletjes en fantaseerde dat hij de jongen zou vermoorden en het meisje zou verkrachten. Daartoe droeg hij een ijzeren jeu de boules bal aan een ketting bij zich. V. verklaarde verder dat de drang om te doden steeds sterker werd. Hij was al heel lang onder behandeling bij een psychiater. Hij deed uiteindelijk ook zijn hele verhaal omdat hij geholpen wilde worden. Hij handelde vanuit zijn frustraties over het dagelijkse leven.”


De man kreeg TBS opgelegd.

Katje Sjef uit Utrecht.