• Crime Desk

Cold Case: Zeg nooit nooit...

In Crime Desk komt veel zware misdaad voorbij, zoals in onze eerste aflevering de spectaculaire vondst van een hoeveelheid kalashnikovs en een gesprek met een ex-lid van een motorclub. Boeiende en spraakmakende televisie, maar dat neemt niet weg dat er ook volop aandacht zal zijn voor misdaad die wat dichter bij de kijker ligt.

Jenneke de Wind kwam in 1993 door een bizarre moord om het leven.

Want ook - of misschien wel juist – een moord of vermissing om de hoek van de straat heeft veel impact. Neem alleen al de zeer trieste dood van de 14-jarige Lotte uit Almelo, die onlangs in een sloot werd gevonden. Of de moord op een baby uit Haaksbergen, waarvoor de moeder als verdachte werd aangehouden.


Naast recente zaken hebben ook cold cases onze aandacht, al is het steeds weer een uitdaging om die zaken uit te zoeken waaraan nog eer te behalen valt. Zo heeft één van onze redacteuren onlangs nog eens goed gekeken naar de bizarre en spraakmakende moord op Jenneke de Wind (53) uit Tilburg. De vrouw kwam om het leven toen ze op 1 juli 1993 een sigaret wilde aansteken met een Zippo die ze over de post had ontvangen. Het ding bleek te zijn omgebouwd tot een kleine maar dodelijke bom. Een scherf vloog via een oogkas haar hersenen binnen, met zoals gezegd fatale gevolgen. De recherche sprak met zeer veel getuigen en familieleden, maar kwam niet tot een oplossing. Toch is er altijd de overtuiging gebleven dat de dader in de directe omgeving moest worden gezocht. De naam Jenneke werd alleen door intimi gebruikt - want eigenlijk heette ze Jenny - en toch stond er Jenneke op de enveloppe geschreven.


In een uiterste poging de zaak in beweging te krijgen werd het onderzoek in 2018 door een coldcaseteam met nieuw elan opgepakt. Alle foefjes en nieuwe opsporingsmiddelen werden uit de kast getrokken. Maar het leidde tot niets, met als bittere constatering dat alleen een nieuwe tip nog voor een wonder kan zorgen. Datzelfde kan worden gezegd over de vermissing van Herman Ploegstra (35) uit IJzendijke, die in 2010 onder zeer verdachte omstandigheden verdween. Hoewel ook in die zaak al veel onderzoek was gedaan, besloot een coldcaseteam in 2018 de zaak te heropenen. Alle inspannningen ten spijt moest het team ook hier constateren dat werkelijk álles was gedaan. Voor de nabestaanden is dat natuurlijk moeilijk te verteren. Gelukkig is het niet zo dat dergelijke dossiers diep in een archiefkast worden opgeborgen. Want er moeten mensen zijn die meer weten over deze of andere vastgelopen coldcases. Tips zijn daarom altijd welkom. Bij de politie of bij onze redactie: tips@crimedesk.nl